STUDIA MYTHOLOGICA SLAVICA
      Znanstvenoraziskovalni center SAZU

Tatyana Devyatkina

MORDVINIAN MYTHOLOGY

Studia mythologica Slavica – SUPPLEMENTA
Supplementum 1

Knjiga Mordvinian Mythology je prva enciklopedična predstavitev mitoloških konceptov Mordvincev, ugrofinskega naroda, ki živi na ozemlju Ruske federacije.

Delo je razdeljeno na dva dela. V uvodnem, teoretskem delu so tri razprave, ki predstavijo narod Mordvince, njihov položaj in kulturo. Skupaj z literaturo o mordvinijski mitologiji so podane tudi njihove kozmološke predstave, kot se odražajo v mitih, ritualih in jeziku.

Temeljni del knjige predstavljajo enciklopedični članki, ki interpretirajo najpomembnejše podobe, znamenja in simbole mordvinijske kulture, ki jih spremljamo v njihovih praznikih in ritualih, povezanih tudi z živalskim svetom in naravnimi pojavi. Zajeti so tudi pojmi: čas in prostor, življenje in smrt, števila, kult prednikov, magični obredi, uroki, žrtvovanja, tabuji, razlaganje sanj …

Avtorica v delu združuje različne poglede v procesu prehajanja starih šeg v sodobne prakse, kjer se tradicija prepleta z novimi modernimi šegami in navadami ter sprejema sestavine, izhajajoče iz različnih okolij sodobnega sveta.

Knjiga je najprej izšla v ruskem (Rusija, 1998), nato pa še v mokshansko-mordvinijskem jeziku (Estonija, 2002). Izdaja Založbe ZRC je v angleškem jeziku.

2004, 174 str., 17 x 24 cm, 12 črno-belih fotografij, 5 barvnih fotografij, 2 zemljevida; broširana, ISBN 961-6500-42-2.

O avtorici:

Prof. dr. Tatyana Petrovna Devyatkina je predavateljica – doktorica filologije in profesorica na Univerzi v Saransku v Mordviniji, Ruska federacija. Je ena vodilnih raziskovalk tradicionalne in sodobne mordvinske kulture. Še posebej se posveča raziskavam šeg in ritualov ter ljudskim pesmim, pripovedništvu in mitologiji. Sodeluje pri številnih mednarodnih projektih in terenskih raziskavah v različnih predelih Ruske federacije, na Finskem in v Nemčiji. Je članica številnih organizacij in društev, med drugim Mednarodne zveze folkloristov Finske akademije znanosti in umetnosti in Mednarodne zveze ugrofinskih kongresov.

Predstavitev | Kazalo | Informacije, naročila | Iskalnik | Pomoč pri iskanjuPomoč pri iskanju | Zbirke ustnih izročil
Supplementa | Na začetek | Na vrh