STUDIA MYTHOLOGICA SLAVICA
      Znanstvenoraziskovalni center SAZU

STUDIA MYTHOLOGICA SLAVICA 4, 2001

Volker Schmidt:

Živalske in človeške stavbne žrtve pri severozahodnih Slovanih

Izvleček

Čeprav obstajajo številni in pretežno dobro obdelani arheološki viri o slovanskih naselbinah, poznamo le malo podatkov o stavbnih žrtvah (Sl. 1). Na otoku Hanfwerder v Liepsu južno od jezera Tollensesee so bila odkopana vrata iz 12. st. , ki so imela v svojih temeljih okostja svinje, goveda, konjsko lobanjo, dve goveji lobanji in podobno (Sl. 2). Vrata so bila obrnjena proti vzhodu, kjer je bil pokopališčni gaj plemenitašev naselbine. Na notranji strani vzhodnih vrat visokosrednjeveške utrjene tržne naselbine Löddingsee pri Parchimu so pod potjo iz lesenih plohov našli dele okostij več žrebcev. Pod okopom slovanskega gradišča Oerenburg (okrožje Lüchow-Dannenberg)so izkopavanja prinesla na svetlo kravo in svinjo. Pogosteje so kot stavbne žrtve polagali samo dele živali:lobanje ali okončine. To dokazujejo najdbe iz Weinbergburga pri Hitzackerju v Hannoverschen Wendlandu (pokrajini vzhodno od Hannovra, kjer so domačini še do 18. st. govorili slovansko -op. ur . ), iz Oldenburga v vzhodnem Holsteinu, iz Gnjezna na Poljskem ter iz Wildberga in Kastorfa v okrožju Demmin.

V določenih primerih so bili za stavbno žrtev tudi ljudje. Tako so našli pod leseno potjo v predgradju staroslovanskega gradišča pri Glienkeju (okrožje Mecklenburg -Strelitz) nepopolno okostje majhnega otroka in dele še drugega otroka (Sl. 3). Pri grobovih tipa Alt Käbelich so bile na več mestih ugotovljene hiše za mrtve. Pod nekaterimi takšnimi zgradbami so bila okostja majhnih otrok (Sl. 4), poredko tudi odrasla osebe. Vsa so v neposredni povezavi z gradnjo hiše za mrtve.

Predstava, da ima vsaka hiša duha zaščitnika, je vztrajala skozi ves srednji vek prav do novejših časov. Z gradnjo stavb poseže človek v območje zemeljskih in vodnih božanstev, kar je bilo mogoče poplačati le s stavbno žrtvijo. Srednjeveški pisni viri omenjajo žrtvovanje živali severozahodnoslovanskim bogovom. Poročajo tudi o žrtvovanju ljudi, pri čemer pa gre izključno za žrtvovanje kristjanov. O stavbnem žrtvovanju ljudi ni poročil. Vendar pa jih povedke, pravljice in pesmi, predvsem iz Mecklenburga, pogosto omenjajo, pri čemer gre pretežno za žrtvovanje otrok.

Celotno besedilo (pdf)

 

Predstavitev | Kazalo | Informacije, naročila | Iskalnik | Pomoč pri iskanju
Na začetek | Na vrh